Werkgroepen

  • Infomania
  • Volxkeuken
  • Solidariteitscafé
  • VOKO
  • “de Verdieping”

INFOMANIA

In 1995 ontstond binnen het Anarchistisch Centrum (ASSEZ) het idee om wekelijks een info-activiteit te organiseren. Zo gezegd, zo gedaan. Zoveel jaar later is Infomania op maandag een vaste traditie geworden. Allerlei actiegroepen zijn er al komen spreken, (min of meer) politieke films van allerlei slag zijn er vertoond en eminente professoren gaven hier hun wijsheden prijs.

Suggesties voor thema’s, onderwerpen, films, sprekers,… zijn nog steeds meer dan welkom. Laat het ons weten op infomania[at]collectifs[punt]net.

Wil je het infomania-programma per e-mail ontvangen, stuur dan een berichtje naar ‘infomania@collectifs.net’ met vermelding “graag propaganda infomania”

De programmatie van de afgelopen seizoenen kan je hier bekijken.

Volkxeuken

De hoofdbedoeling van een volxkeuken is mensen samen te brengen door samen te koken en te eten. Zo wordt een informeel ontmoetingsmoment geceëerd tussen groepen en individuen die daar anders niet veel gelegenheid toe krijgen. De aktiebeweging kende en kent elkaar vooral van vergaderingen en demonstraties, maar veel uitwisseling komt daar niet noodzakelijk uit voort.
Elke week worden vrijwillige kokers (en afwassers) gezocht, die op enkele uurtjes tijd een vegetarische maaltijd klaarstomen voor een dertig tot vijftig mensen. De maaltijd kost 2.50 plEuro, wat min of meer voldoende is om de onkosten en de opbouw van keuken financieel te dekken. Het is geen liefdadigheidskeuken of sociaal restaurant, maar het zal duidelijk zijn dat de kostprijs voor de meeste eters geen onoverkombare hindernis is. Een restaurant is het in feite überhaupt niet. Van de eters wordt verwacht dat ze de volkskeuken mee helpen waarmaken. Dat betekent bijvoorbeeld meehelpen koken of schoonmaken van de keuken, want als dat niet gemeenschappelijk gebeurt is er ook geen eten.
Aan de keuken is ook een bar gekoppeld, wat het eetpartijtje alleen maar gezelliger maakt. De werking van de bar en de keuken, alsook het algemeen onderhoud ervan, is in handen van een kleine groep vrijwilligers, die niet meer doen dan erop toe zien dat alles vlotjes verloopt: voorraden aanvullen, geld tellen en af en toe eens extra hulp bieden.
De volkskeuken zal blijven bestaan zolang de nood bestaat aan een gezellige, informele ontmoetingsruimte. Wanneer dit initiatief zou afglijden naar een goedkoop vreetmoment (eten, betalen en weg), dan kan bezwaarlijk nog gesproken worden van een opbouwend alternatief.

Solidariteitscafe

Elke vrijdag vanaf 19u kan je bij ons terecht voor een vegetarische maaltijd en aansluitend café. De Volxkeuken en het café worden voornamelijk door vluchtelingen uitgebaat.
Soms zijn er andere initiatieven die meehelpen. Feedback,ideën en helpende handen altijd welkom!
Juli en augustus alleen café!
Gentse Feesten: gesloten

contact: acsolidariteitscafe@gmail.com

Voedsel kollektief

Het VOKO is een groep mensen die om de drie maanden samen biologisch en vegetarisch voedsel bestellen bij een groothandel. Het bestellen, uitwegen en in de winkel zitten is allemaal vrij (-willigers) werk en gebeurt door de VOKO-leden. Om sociale redenen kopen we voedsel aan bij een nederlandse koöperatieve groothandel waar er geen bazen zijn en iedereen hetzelfde loon krijgt. Door de rechtstreekse aankoop en het vrijwilligerswerk blijft het biologisch eten voor iedereen betaalbaar. De drijfveren achter dit project zijn zowel sociaal als ecologisch.


Anarchistisch lokaal “de verdieping”

Leave a comment